5 nemme tip til en god jul med og uden børn

Lad dig inspirere af, hvordan du kommer gennem julen med eller uden børn. Husk at læs bonustippet nederst :-)

Af: Eva Maria Knudsen
 

1. LAD VÆRE MED AT LYT TIL EKSPERTER I MEDIERNE: Om børnene har 1, 2 eller 3 jule er ikke afgørende. Det afgørende er, hvordan du og din  familie vælger at have det med det. Så drop den dårlige samvittighed over, at jeres jul er anderledes, og bestem dig for, hvilken jul du vil give dine børn. Jeg har læst mange artikler i aviser og ugeblade, hvor eksperter (psykologer, terapeuter og pædagoger) udtaler sig om, hvor frygteligt det er for skilsmissebørn at have 2 jule-aftener, eller at alting ikke er, som det var, da mor og far var sammen, og at børnene får stress af alt det juleri. Som deleforældre synes jeg, man bliver stresset alene af at tænke på alt det frygtelige, man pådrager sine børn pga. julen. Så lad være med at lytte til dem! Lyt til jer selv og jeres børn. Julen er lyset og hjerternes fest, og den handler om nærvær, varme og æbleskiver.

2. LAV OM PÅ DELE-ORDNINGEN I DECEMBER: Du kan drøfte med din med-forælder og børnene, hvis de er gamle nok, om det ikke er en god ide at lave en alternativ deleordning i december måned. Fx kan børnene være i det hjem, hvor der ikke bliver holdt juleaften eller juleferie i en længere periode i december. Så bliver der god tid til og ro om nærvær og hygge, og julen bliver ikke alt for stressende for nogle af parterne.

3. SKAB OVERBLIK OVER ALLE JULEARRANGEMENTERNE: Der er ekstra mange arrangementer at holde styr på i julen  - også for børnene. Og hvis du (som jeg) har et barn, der går meget op i, hvornår der er  nisseindtog i byen, hvornår byens juletræ bliver tændt eller i julearrangementerne på skolen og i fritidsklubben, er det vigtigt at have tjek på det. Sørg for, at både du og din medforælder ved, hvornår alle tingene afholdes. Plot jule-arrangementerne ind i jeres fælles kalender og opdater hinanden på ALLE arrangementerne.  På den måde hjælper du dit barn gennem december måned uden alt for mange nedbrud i jule-humøret og de føler sig trygge fordi du har taget ansvaret.
Har du ikke en fælles kalender? Så opret den nu.

4. LAV JULETRADITIONER I HELE DECEMBER: Hvis du ikke har børnene juleaften, så jul ekstra igennem med dem i december. Selvom du ikke ser deres lysende øjne, når de åbner julegaverne d. 24. december, kan I sagtens feste sammen i julemåneden. Gør fx lidt ekstra ud af december-morgen-bordet i hverdagen. Stå lidt tidligere op, og sørg for, der er tændt  lys på morgenbordet, giv dem en morgen-småkage, og put julehjerter i madpakken. Det juler alt sammen og skaber en god jule-hverdags-stemning. Det koster ikke noget, og det giver børnene den ekstra jule-opmærksomhed, de elsker at få, og vi forældre elsker at give. Og hvis du er så uheldig, at du ikke har børnene til juleaften, så kan du tænke på alle de dejlige december-morgner, hvor du også fik deres øjne til at stråle.

5. SE PÅ JULEN SOM LYSETS FEST: Fortæl børnene, hvad julen også handler om. Nemlig at vi fejrer, at lystet vender tilbage, og at det kan fejres på mange måder. Hvis de har 2 juleaftener, ja så er det den måde, de fejrer det på. Du kan også fortælle dem, hvor anderledes julen bliver fejret i USA, hvor de fejrer den om morgenen 1. juledag, eller hvordan julen bliver fejret i nogle katolske lande, hvor julen fejres både med familie og venner. Alle traditioner ændrer sig over tid. Vi fejrer jo ikke jul, som vi gjorde for 100 år siden, selvom nogle holder fast på, at julen altid er det samme. Din jul med dine børn er ikke bedre eller dårligere, måske er den anderledes.

Lidt inspiration til, hvordan man holder jul i andre lande

BONUSTIP:
Det er KUN jul - og den kommer igen til næste år! - GLÆDELIG JUL

Kommentarer
Tilknyt en kommentar  
  •  
  •  

Facebook

Fokus

Fokuser på det, der virker!

Fokus

Hvis du er ligesom mig (og så mange andre), bliver du en anelse skræmt af den meget negative omtale af skilsmissefamilier. Her kan du læse artikler om, hvad der virker - helt uden fordømmelse.

 › Læs mere Jeg skal skilles